06 декември 2016 г. 18:02 ч.
Керамичните плочки са отлично решение за подовата настилка в кухнята, тъй като се отличават с функционалност и голяма издръжливост, а освен това се предлагат в разнообразие от дизайни, което улеснява интегрирането им в избрания за помещението интериорен стил. Благодарение на здравината си керамичните подови плочки са в състояние да устоят на всички възможни предизвикателства в кухнята като горещи течности, петна, замърсявания и проникване на вода.
Предимства на кухненската подова настилка от керамични плочки
Дълготрайност
Керамиката е здрав и издръжлив материал и една от най-устойчивите съвременни подови настилки. При правилно полагане и подходяща поддръжка подовата настилка от керамични плочки в кухнята, като гранитогрес или теракот, би могла да издържи десетилетия. Дори и някои от плочките да се напукат, тяхната подмяна не изисква много средства и време, стига да разполагате с резервни плочки в същата цветова гама и дизайн.
Устойчивост на петна
Неглазираните подови плочки са податливи към появата на петна и проникването на вода. След като обаче се добави глазура върху повърхността на керамичните подови плочки, се създава почти непроницаемо защитно покритие. Благодарение на него плочките стават изключително неподатливи на оцветяване от попаднали върху тях разлети течности в кухнята.
Устойчивост на вода
Водата не може да проникне през повърхността на глазираните керамични плочки, което елиминира риска от развитие на мухъл и плесени във вътрешността на материала. Фугите между плочките обаче не са водоустойчиви и поради тази причина трябва да се третират със запечатващ импрегнатор, за да бъдат защитени.
Пожароустойчивост
Теракотните и гранитогресните плочки са незапалими и негорими материали за подова настилка, поради което те възпрепятстват разпространението на огъня при възникване на пожар в кухнята.
Недостатъци на кухненската подова настилка от керамични плочки
Хлъзгавост
Глазурата върху повърхността на плочката се произвежда от специален тип разтопено стъкло, което се нанася равномерно и създава перфектно гладко и почти непроницаемо покритие. Това покритие обаче може да бъде доста хлъзгаво, когато е мокро, а кухнята е помещение, където разливането на течности се случва сравнително често.
Чупливост
Керамичните плочки са изключително здрави и издръжливи, поради което е трудно да се счупят, но все пак това не е невъзможно. Изпуснат на пода тежък предмет може да напука или счупи керамичните плочки. За щастие смяната на повредени плочки се извършва сравнително лесно, дори от хора без професионални умения.
Полагане на керамични плочки в кухнята
Полагането на подовата настилка от керамични плочки до голяма степен определя нейната дълготрайност. При полагането трябва да използвате висококачествено лепило и да се уверите, че всяка плочка е залепнала перфектно към замазката на пода. Самата замазка трябва да бъде идеално равна и гладка. Това се прави, за да се предотврати появата на въздушни мехурчета и кухини под плочката, тъй като при наличието на такива е възможно тя да се напука или счупи при експлоатацията на настилката.
Почистване на керамичните подови плочки в кухнята
Вероятно едно от най-големите предимства на кухненската подова настилка от керамични плочки е нейното изключително лесно почистване. Неглазираните подови плочки може да се нуждаят от периодично импрегниране. Глазираните обаче са устойчиви на вода и петна, поради което е достатъчно да се минават редовно с прахосмукачка и моп.
Източник:
Посещения: 1102