11 април 2011 г. 10:03 ч.
Анелия Митова, специално за Actualno.com Тя е първия дар на пролетта. И никой вече не смята ястията, приготвени с нея, за "простолюдски". Напротив. Манията за завръщане към природата, обзела модерния човек, издига копривата на пиедестал, заради безценните й лечебни и хранителни качества. Реномето на досаден и на всичкото отгоре парлив бурен отдавна е минало за едногодишното тревисто растение Urtica dioica. Всъщност, още гръцкият лекар Диоскорид (I в.) е оценил свойството на копривата да спира кръвотечения и кръвоизливи. Обяснението е във високото съдържание на хлорофил - вещество, което по химически състав се доближава до хемоглобина. В древността отвара от коприва е предписвана при чернодробни и жлъчни заболявания, камъни в бъбреците, простуда, ревматизъм, възпаления, подагра и много други болести. От същото време е известна една гръцка рецепта за ястие от коприва, която акад. Иван Странски цитира в своето изследване "Диви и културни растения в България". Любопитното е, че тя доста се доближава до най-често прилаганите и днес рецепти за приготвяне в различни краища на страната: "Копривата да се свари, да се отлее водата, да се нареже на ситно, да се прибави маслиново масло и да се задуши върху пепел (слаб огън). След това да се прибави рибен бульон, счукан пипер и яйца, яденето да се разбърка и да се посипе с пипер". През вековете лечебната слава на копривата не помръкнала. Според някои сведения войниците на Цезар, когато опитали да завладеят Британия, се търкали с коприва, за да се предпазят от студа. Средновековните лекари я препоръчват срещу кашлица, болки в стомаха, жълтеница и срещу ухапване от бясно куче. Днес е известно, че 100 г пресни листа от коприва съдържат около 84 г вода, 2-3 г белтъчини, З - 4 г захари и 5-6 г разтворими вещества. Освен това копривата е една от най-богатите на белтъчини зеленчукова храна - съдържа много незаменими аминокиселини. Зелените листа на копривата са богати също на органични киселини, ферменти, хлорофил. В свежите листа има още 100 мг витамин С и 9,6 мг каротин, както и значителни количества на витамините К, Д, Е и от групата В. По своя минерален състав копривата е много близка до спанака и киселеца. Но съдържанието на желязо в нея е по-голямо, отколкото при другите листни зеленчуци. Количеството на този микроелемент в копривата достига до 3,9 мг. Ето защо тя се препоръчва на хора, страдащи от изтощение, след тежки операции и на болни от анемия. Подходяща храна е за бременни и майки кърмачки.