14 ноември 2011 г. 12:31 ч.
Анелия Митова, специално за Actualno.com Каквото беше, беше. Доскоро ароматни и сладки, доматите, краставиците и чушките по сергиите вече придобиват онзи пластмасов оранжериен вкус, с който ще си останат чак до идното лято. А да отваряме туршиите е рано. Но може ли трапеза без салата? Особено пък българска трапеза. За нашего брата салатката далеч не е нарязани зеленчуци. Тя плюс ракийката е и интимно преживяване, и семеен сговор, и стожер на социалния живот. Пет зеленчука, за щастие, ни спасяват в последните месеци от годината - карфиолът, празът, зелето, морковите и цвеклото. Те са евтини, в изобилие, пълни с витамини и с повече фантазия заместват успешно традиционната "шопска". Според гръцката митология зелето се е появило на бял свят от сълзите на Ликург - митичния цар на тракийското племе едони, който изкоренил лозята и разгонил почитателите на Дионис, заради което бил наказан от боговете със слепота и лудост. От този мит личи отколешното присъствие на зелето в европейската кухня. Древните гърци и римляни вярвали, че зелето има едно забележително свойство - премахва меланхолията. Нищо чудно. Защото съдържа витамини от групата В, които са важни за нервната система, за намаляването на стреса и повишаването на метаболизма. Поради високото съдържание на витамин С пък този зеленчук спомага за активизиране на имунната система, участва в премахването на токсини от тялото и играе важна роля в горенето на мазнините. Перфектен е за намаляване на теглото - една купа със зеле съдържа само 15 калории. Това определено е най-ниско калоричната храна. А напоследък бе установено, че зелето може да понижи риска от някои форми на тумор (като рак на дебелото черво и на гърдата). Много хора с изненада приемат неоспоримия факт от ботаниката, че карфиолът е разновидност на зелето. Затова се нарича още цветно зеле или карнабит. Учудването е разбираемо - на вид този красив есенен зеленчук е твърде различен от стандартните бели или червени зелки. И може би затова употребата му у нас стана масова едва през последните години. Въпреки че в сравнение с бялото зеле има редица предимства. Той например е с по-богат минерален състав - натрий, калий, калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, сяра, хлор. Трябва да се знае обаче, че хората, които имат болести на щитовидната жлеза или пуринови проблеми, е добре да избягват прекомерна консумация на къдравия продукт. Към праза имаме някак си пренебрежително отношение ("Голям праз!, т.е. нищо работа). Не е справедливо. Представете си каква роля е играл този зеленчук в историята на Уелс, че през 1536 г. неговите пера да се озоват върху уелския национален герб. Според някои версии тази чест му била оказана след важна битка между сакси и уелсци през VII век.