08 август 2011 г. 10:51 ч.
Анелия Митова, специално за Actualno.comТой е неустоимо изкушение вече 5000 години. Толкова е вкусен, че лишаването от него е ефективно наказание, налагано от родителите на палавниците. Пак той е и препъни камъка при всяка лятна диета. Защото обикновено сме готови да се лишим от всичко, но не и от Негово Величество Сладоледа. За произхода на любимото на всички лакомство - са написани толкова противоречащи си една на друга истории, че е доста трудно да определим кое от всичко е истина и кое - лъжа. Факт е обаче, че първият сладолед се е появил не в Антична Гърция или Рим, а в Древния Китай преди 5000 години. Китайските императори били първите хора, за които е известно, че са яли сладолед. Те смесвали сняг и лед, донасяни от планините, и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а също така вино и мед. Твърди се, че точно тези рецепти и начини за съхранение били държани в тайна, разсекретена едва през ХI век в каноническия сборник с древни песни "Ши-кинг". Китайците научили арабските търговци да смесват плодови сиропи със сняг, а арабите от своя страна разпространили рецептата сред венецианците, а по-късно и сред римляните. По времето на Александър Македонски при продължителната обсада на градовете бил използван снега от планините за приготвянето на десерт, в който замразявали ягоди и вода. През 62 г. от н.е. римският император Нерон изпращал робите си в планините, за да донесат сняг и лед, в които готвачите слагали нектар, плодове и мед. За да се съхрани за по-дълго време снега, императорът наредил да се построят специални студени стаи под императорския дворец. Европа научила на замразения десерт през ХIII в. от известния пътешественик Марко Поло (1254-1324), който донесъл от Китай в Италия рецепти на плодов сладолед. Те му били подарени от един монголски хан, а блюдото много наподобявало шербет. То моментално влязло в списъка с най-изискани десерти на италианските аристократи. Рецептите за приготвяне на сладоледа били дълго време пазени в тайна, а придворните готвачи давали обет за мълчание за всичко, свързано с приготвянето му. Първият град, в който започнали да произвеждат и продават сладолед, бил Париж. Това се случило през 1676 г., когато 250 парижки сладкари се обединили и създали корпорация за производство на сладолед, но официалната рецепта за приготвянето му все още се считала за държавна тайна. Чак след 100 години във Виена била издадена готварска книга, която съдържала различни рецепти за сладолед. Но за официален рожден ден на сладоледа се счита 10 юни 1786 г., когато този продукт е пуснат в Америка за масова продажба. Прочути личности са оставили имената с в историята и благодарение на страстта си към сладоледа. През 1686 г.