07 юни 2011 г. 14:56 ч.
Анелия Митова, специално за Actualno.com С красивия си, весел червен цвят черешите са се превърнали в символ на изкушението. Не случайно в народните песни момините устни са сладки като череши, черните очи са черешови, а под "черешката на тортата" обикновено разбираме онази капка разкош, която постига съвършенството. Те са знак, че лятото е дошло. И първият плод, с който обикновено преяждаме. При това безнаказано. Доказано е, че черешите имат нисък гликемичен индекс и няма риск да трупаме мазнини. Пътят на черешите към Европа започва от изток. Смята се, че те са се оформили като самостоятелен вид някъде на територията на Средна Азия. Внесени са в Римската империя един век преди новата ера от древния град Понтус, разположен по онова време в Мала Азия. Според легендата, първата череша в Италия била пренесена през 68 г. пр. Хр. от римския военачалник Луций Лициний Лукул. След като разбил елинистическия владетел Митридат VI Евпатор в Мала Азия, той триумфално се завърнал в Рим, а между многобройните военни трофеи на отделна каруца се возело малко черешово дръвче, което победителят засадил в своя двор. Седем века преди това черешите вече са култивирани на територията на цяла Азия и проправят пътя си към Елада и Балканите. В Англия пристигат през Средновековието. През епохата на великите географски открития са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Парадоксално, но въпреки благоприятния климат в Южна и Северна Африка, там не виреят череши и местните жители ги смятат за недостъпен деликатес. Ние в това отношение сме облагодетелствани. Познавачи твърдят, че по вкусови качества на българските череши могат да съперничат само калифорнийските. Затова не е чудно, че родната кухня има богати традиции в приготвянето и консервирането на черешови специалитети. Народът ни е отчел и множеството полезни за здравето свойства на този плод. Черешите имат състав и приложение, близки до тези на вишните, но съдържат по-малко киселини, сред които преобладава ябълчената. Съдържанието на въглехидрати в тях е 13,5 %, като само 0,3% се падат на захарозата. Съдържат още пектин, целулоза, дъбилни и багрилни вещества. В плодовете има също бета-каротин, витамини С и Р, витамини от групата В, никотинова киселина, много фосфор, калций и желязо. Хранителните вещества, съдържащи се в плодовете, са особено полезни за децата. Черешите помагат за възстановяването на организма след тежки натоварвания, каквито имат спортистите, успокоявайки мускулатурата след претоварванe. Този плод съдържа най-високо равнище на борещи се с вирусите антиоксиданти.